
Sporcular İçin Uykunun Önemi
| 3 Ağustos 2021Yüksek kaliteli bir yatak bulmak her birey için çok önemliyken, sporcular için daha da hayatidir. Sporcular için uykunun önemi küçümsenemez. Sporcular ile uyku arasındaki ilişki konusunda çok sayıda araştırma yapılmış ve güçlü atletik performans ile sağlıklı uyku alışkanlıkları arasında doğrudan bir bağlantı olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlıklı uyku alışkanlığına sahip sporcuların daha iyi performans gösterme olasılığı daha yüksek olsa da, sporcular ile uyku yoksunluğu arasında bir bağlantı olduğu için bunun tersi de geçerlidir.Bunun yanısıra, bir sporcu ihtiyaç duyduğu uyku kalitesini veya miktarını alamadığında, sonuç olarak reaksiyon süreleri ve fiziksel yetenekleri zarar görebilir. Doğru yatağı bulmak, bir sporcunun en iyi performansı elde etmek için ihtiyaç duydukları yüksek kalitede uyku alması için son derece önemlidir. Sporcuların ve uykunun temellerini anlamanıza yardımcı olmak için, sporcular için uykunun ve sporcular için en iyi şiltelerin önemini anlatan temel bir kılavuz hazırladık. Dinlenme günlerinizi bir üst seviyeye çıkarabilecek doğal yatak seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin .
Sporcular İçin Uykunun Önemi
Uyku, tüm bireyler için son derece önemlidir, çünkü vücudun dinlenip iyileşmesini sağlayan bir zamandır. Bu sürecin sporcular için özel olarak nasıl önemli olduğuna değinmeden önce, öncelikle uykunun ana aşamalarını ve uyurken vücuda ne olduğunu anlamak önemlidir. Standart uyku düzeni iki ana aşamadan oluşur: hızlı göz hareketi (REM) uykusu ve hızlı olmayan göz hareketi uykusu (NREM). NREM uykusu, ortalama bir kişinin gece boyunca alacağı uykunun %75 şini oluşturur. Siz uyurken, vücudunuz yaklaşık her 90 dakikada bir kendini tekrar edecek bir döngüye girecek. İlk aşamada, vücut uyanık olmak ile uykuya dalmak arasındadır ve hafif bir uyku durumundadır. Vücut uykunun ikinci aşamasına doğru ilerlerken, çevresinden ayrılır, vücut ısısı hafifçe düşmeye başlar ve nefes ve kalp atış hızı düzenlidir. Oradan, vücut en derin ve en restoratif uyku olan üçüncü ve dördüncü evrelere geçer. Uyku döngüsünün bu aşamalarında solunum yavaşlar, kaslar gevşer, kaslara giden kan artar ve doku büyümesi ve onarımı gerçekleşir. Bu aşamalar sırasında, enerji yenilenir ve büyüme hormonu gibi hormonlar vücuda salınır. Bu aşamaların tümü NREM uykusudur. REM uykusu gecenin %25 ini oluşturur ve genellikle ilk önce uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra meydana gelir ve gece boyunca her 90 dakikada bir tekrarlar. REM uykusu, beyne ve vücuda enerji sağlayarak gündüz performansını destekler. REM uykusu ileri geri gözlenen gözler ve aktif beyin durumu ile rüyaların oluşumu ile karakterizedir. REM uykusu sırasında, vücut hareketsiz ve kas kapandıkça gevşetilir. Bu normal uyku döngüsünü akılda tutarak, bu temel bedensel sürecin atletik performans için neden bu kadar hayati olduğunu keşfetmek artık mümkün.
Bir sporcu uykuya dalmadığında vücudunun gevşemesi, toparlanması ve onarılması gerekiyorsa, daha yavaş reaksiyon süreleri, azalan motor becerileri ve daha uzun iyileşme süreleri gibi bir dizi olumsuz yan etkiyle kendini gösterebilir. Bu yan etkilerin tümü atletik performans üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bir vücut ihtiyacı olan uykuyu alamadığında, buna uyku yoksunluğu denir. Uyku yoksunluğu ile ilişkili uyku eksikliği doğada kronik veya akut olabilir. Uykudan mahrum bırakma, vücut kimyasında belirgin bir etkiye sahiptir. Uyku sırasında gerçekleşen bedensel işlemlerin bir kısmı hormonların düzenlenmesidir. Vücudumuz, uyurken vücudumuzun üretimini düzenleyen bir stres hormonu olan kortizoldür. Bir sporcu uyku eksikliği yaşadığında, kortizol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Vücut daha fazla miktarda kortizol aldığında, vücudun karbonhidrat ve glikojen üretme kabiliyetini engelleyebilir, bu da atletlere yüksek dayanıklılık aktiviteleri sırasında enerji sağlar. Zamanla, bu vücudun normalde yeterli uyku ile yapacağı seviyede daha az ve daha az performans göstermesini sağlayabilir.
Sporcuların genellikle sporcu olmayanlara göre daha fazla uykuya ihtiyaç duyduğunu akılda tutmak önemlidir. Bu uyku ihtiyacı, vücut üzerindeki vergilendirilebilecek önemli atletik etkinliklerden önce ve sonra daha da hayatidir. Ortalama, yetişkin erkek veya kadın için standart uyku önerisi, düzgün çalışması için yedi ila dokuz saattir. Yetişkin bir sporcu için bu sayı, düzenli olarak antrenman yaparken veya yarışırken gece için gereken on saat uykuya çıkar. Bu kadar uyumak, vücuda fiziksel iyileşme ve optimal atletik performans için gereken süreyi sağlayacaktır. Daha fazla uyumaya ek olarak, sporcuların gece boyunca gerekli miktarda NREM ve REM uykusu almalarını sağlayan tutarlı bir uyku takvimi sürdürmeleri de önerilir. REM uykusu sırasında, vücuttaki kortizol seviyeleri düzenlenir. NREM uykusu sırasında, uygun kas iyileşmesi için hayati olan hücresel bölünme ve yenilenme meydana gelir. Uykunun sporcular için önemine dair bu anlayışla, sporcular için en iyi yatakların bazılarını keşfetmek artık mümkün.
Sporcular İçin En İyi Yataklar
Doğru yatağı bulmak her birey için zor olabilir ve bu zorluk sporcular için artabilir çünkü dikkate alınması gereken özel hususlar vardır. Sporcular için en iyi yatakları doğru bir şekilde belirlemek için, önce bir yatağa bakmanın çeşitli unsurlarının yanı sıra, çeşitli yatak tipleri ve sporculara ilişkin avantaj ve dezavantajlarını incelemek gerekir.
Sporcular için Yatakla İlgili Hususlar
Aşağıda sporcular için en iyi yatakla ilgili düşünceler hakkında bir avuç bulunmaktadır.
Destek: Yatağın desteği, konfor sisteminin altında bulunan destek göbeği katmanları ile belirlenir. Yatak içerisindeki bu destekleyici mekanizma, sırt kısmının düz kalmasına izin veren düz bir yüzey oluşturan geri itilerek uykunun ağırlığına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Şilte yeterli bir destek sistemine sahip değilse, yatağı düzensiz hale getirecek ve vücutta ağrı ve baskıya neden olacak şekilde zamanla sarkmaya başlar.
Sıcaklık: Her insan vücut kompozisyonuna ve işlemlerine bağlı olarak bazılarının doğal olarak daha sıcak veya daha sıcak olması ile farklı şekilde uyur. Bazı yataklar yatağın aşırı sıcak veya soğuk hissetmesini sağlamak için bu sıcaklık değişimlerini arttırabilir. Vücut ısısı uygun şekilde ayarlanmadığında uykuyu olumsuz yönde etkileyebilir. Doğal uyku sıcaklığınızla iyi çalışacak bir yatak seçtiğinizden emin olun.
Uygunluk: Bir yatağı ararken sıkça görebileceğiniz bir terim “uygunluk” kelimesidir. Uyuyan kişinin vücuduna uyum sağlamak için tasarlanan yataklar, yatak boyunca, boyundaki çeşitli basınç noktalarındaki basıncı hafifletecek şekilde şekillendirilmiş bir izlenim oluşturacaktır. , sırt, kalça ve omuzlar ve omurganın hizalanmasında yardımcı olacaktır. Vücudun şekline uyan bir yatak, vücutlarında ağrı ve baskı hafifletmek isteyenler için daha uygun olacaktır; Bununla birlikte, yatağın içinde fazla derin bir şekilde batmanıza izin vermediğinden emin olun; çünkü bu, fazladan baskı ve acı oluşmasına neden olabilir.
Yatak Çeşitleri : Sporcuların Avantaj ve Dezavantajları
Mevcut yatak tiplerinin çeşitliliği yaşam tarzınıza ve bedeninize uygun olanı seçmeyi göz korkutucu bir seçenek haline getirebilir. Bir atlet olarak, atletik performansınızın en üst düzeye çıkması için uykunuzun kalitesini ve miktarını optimize edecek bir yatak seçmek çok önemlidir. Aşağıda, mevcut en popüler yatak tiplerinden bazılarının yanı sıra sporcular için kendi yararları ve sakıncaları verilmiştir.
Hafıza Süngeri
Mevcut olan en tanınmış ve popüler yatak türlerinden biridir. Bellek süngeri genellikle poliüretan bazlı bir köpükten oluşur. Battaniyelerden yapılan yataklar, bataryanın gövdesine çok yakın batar, uyum sağlar ve genellikle makul bir ücret karşılığında gelir. Battaniyelerden yapılmış şilteler, omurgayı düz tutmaya ve boyun, omuz, kalça ve sırttaki basıncı hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, geleneksel hafızalı sünger şilteler çoğunlukla yaşla eğilir ve bu destekleyici özellikleri kaybedebilir. Bu şilteler aynı zamanda vücuda uyması için vücut sıcaklığına bağlı olduklarından çok sıcak kalırlar. Son yıllarda, poliüretan köpük; köpük içinde bulunan sert kimyasalların bolluğu ve genel sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle eleştirilmektedir.
bulunmaz.
Atletik Performansınızı Artırmak için Doğru Organik Yatağı Seçme
Akut yaralanmalar veya yorgunluk bir sporcu için biten bir kariyer olabilir ve vücut yeterli dinlenme ve iyileşme süresi elde etmediğinde her ikisini de yaşama potansiyeli artar. İhtiyaç duyulandan daha az kaliteli uyku almak zihinsel berraklığı, doğruluğu ve hızı olumsuz yönde etkiler ve yaralanma yaşama olasılığını artırır. Uykunun atletik performansı nasıl etkilediğinin arkasındaki bilimi inceledikten sonra, sporcuların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir uyku çözümüne ihtiyaç duydukları açıktır.